Blog

Newborn sessies. Hoe pak je dit aan?

28 december 2017 - Newborn

Altijd al willen weten hoe ik een newborn shoot aanpak of zelf op zoek naar goed tips en trucs. Lees dan zeker verder en mocht je hier vragen of bedenkingen over hebben neem dan gerust contact met mij op!

 

Newborn = snel zijn

Een goede newborn shoot gebeurt best in de eerste 2 weken na de geboorte. Daarom maak ik met de meeste mama's alvast een afspraak voordat de kleine spruit effectief geboren wordt. 

Op dit moment zijn de baby's nog heel rustig en plooibaar. Langs de andere kant is het best dat je ook een paar dagen wacht vooraleer je dit klein wondertje op de foto zet. Veelal hebben kinderen de eerste dagen nog wat last van bevallingsperikelen of een wat gelere kleur. Als je een paar dagen wacht trekt dit allemaal netjes weg.

Voorbereiding is het halve werk

Hou ze lekker warm

Dit betekent dat ik altijd vraag voor een kamertje dat de ouders al goed warm maken en dat ik zelf ook altijd een straalkacheltje bij heb om ervoor te zorgen dat de kleine spruit niets te kort komt. Drijfnat van het zweet thuis komen is nu eenmaal deel van de job ;)

Wanneer de babytjes het warm hebben gaan ze ook makkelijker slapen en, indien nodig, terug in slaap vallen.

Zet alles klaar voor de pasgeborene komt

Dit klinkt eenvoudig maar op dat moment is iedereen aanwezig. Dus neem rustig de tijd om alles apart op te bouwen en als je 100% klaar bent vraag je mama of papa om de kleine spruit te brengen. Kinderen zijn vaak een tijdbommetje om mee te werken. Alles gaat goed, tot het mis gaat en dan is het meestal flink mis. Maar als je alles hebt klaar staan dan kan je die paar momenten die je soms hebt extra benutten.

Sommige kindjes zijn echter zo gemakkelijk dat je een paar uur kan doorwerken maar reken hier niet op!

Geef ze flink te eten

Hoe zou je zelf zijn? Nadat je lekker gegeten hebt ben je ook het meest op je gemak uiteraard. Dus wanneer onze newborn net een lekker papje op heeft is hij of zij meestal op zijn rustigst en kunnen we als fotograaf lekker aan de slag.

Safety First

Buiten een tv-programma is dit de belangrijkste raad die ik elke toekomstige newborn fotograaf wil meegeven. Je wil niet meemaken dat er met het mooiste geschenk van de ouders iets gebeurt! 

Dus ondersteun gerust het kind met wat extra kussentjes of vraag aan papa om er een extra hand onder te houden of … Met een beetje photoshop is die hand zo weggewerkt en vermijd je gevaarlijke situaties. Dit geeft zowel de ouders als jezelf een gevoel van vrijheid!

Licht?

Hier is het vaak het gemakkelijkst om te werken met vast licht. Werk ook zeker met zacht licht. Dus grote lichtbronnen. Het zijn namelijk pasgeboren kinderen. Werken met harde schaduwen is hier quasi nooit mooi en zeker niet als je begint.

En dus zijn er twee mogelijkheden.

Daglicht

Een mooi groot raam. Onze zon is de grootste lichtbron die we kunnen indenken. Wanneer we dit licht kunnen breken met een glasgordijn of iets anders wordt het prachtig zacht licht. Met een reflector kan je dan rustig het licht plaatsen waar je wil. 

Vaste daglicht lampen

Ik maak nooit gebruik van flitsers omdat dit (potentieel) epilepsie zou kunnen veroorzaken. Bijgevolg heb ik 2 grote daglichtlampen (6500 Kelvin). Dit bootst voldoende de zon na om eigenlijk op exact dezelfde manier te kunnen werken. Bijgevolg kan een newborn shoot in principe op elk moment van de dag plaats vinden. Uiteraard is een leuke zondagnamiddag met de ouders hetgeen het meeste voorkomt.

 

Details!

Tja dit heb je waarschijnlijk al van iedereen gehoord maar het is waar! Niemand vind de voetjes of handjes van zijn eigen kind leuker dan de ouders of ik ;) Gebruik deze shots een stuk als je safeshot. Je kan er zeker van zijn dat als deze goed gelukt zijn de ouders je dankbaar gaan zijn.

Je kan uiteraard hier ook verder in gaan. Steek een leuk speelgoedje in de kleine zijn handje, leg zijn voetjes in de handen van papa, … De mogelijkheden zijn eindeloos!

Doe meer

Neem de tijd

Een baby laat zich niet sturen. Als de kleine heer of dame op haar rug wil liggen dan kan je proberen hem of haar te draaien maar deze koppige figuurtjes laten zich niet altijd doen. Maar zoals steeds doe rustig aan geef de newborn even een paar minuutjes en dan komt veel goed. Geef desnoods wat extra eten of knuffeltijd. Rush niet.

In principe zijn de meeste baby’s het beu na een setup of 2 a 3. Beloof daarom ook niet te veel aan de ouders en ben zelf ook niet teleurgesteld als het minder loopt.

Neem een fotootje meer

Vandaag de dag roept iedereen tegen fotografen dat foto’s toch niets meer kosten. In dit geval zeg zelfs ik dit tegen jullie. Ik kom altijd met hopen beelden buiten bij een newborn. Ze liggen niet 100% stil of het is net niet scherp of weet ik veel wat. Liever 1tje teveel dan 1tje te weinig in dit geval. 

Dit betekent veel sorteren en nabewerken maar die kleine spruitjes zijn toch zo schattig (en dat gaat er snel af hoor.

 

Inspiratieloos?

Mocht je het effe niet meer weten? Neem dan een foto van mama of papa die de kleine aan het verversen is of eten aan het geven is. Er is niemand die dit wondertje zo graag ziet als mama of papa. Vraag wel even of ze het erg vinden natuurlijk. Hoewel ik vraag het meestal niet ;-)

Enjoy

Geniet zelf ook van de shoot. Wij als fotografen hebben de prachtige job om elke dag bij de mooiste momenten van andere mensen te zijn.

Babbel met papa en mama, geniet van de liefde die zij hun kind aan het geven zijn en neem prachtige foto’s!

Ok er zijn zaken waar je op moet letten en je moet voorzichtig zijn maar dat kind gaat niet lopen hoor. En elk beeld van zo een kleine spruit is een klein mirakel. Niet alleen voor de ouders maar ook voor ons als fotograaf!

En trouwens, op het eind van die middag moet je er zelf niet voor zorgen he ;-

Over mij

Ik ben Tom, huwelijksfotograaf en jullie beste vriend in de mooiste dag van jullie leven. Als fotograaf ben ik "right where the action is!" Mijn doel is dan ook de spontaanste en coolste momenten van jullie dag in beeld te brengen!

Delen